Blog

Ceny drahých kovov sú tlačené dole

Ceny na trhu

Posledný report som písal pred mesiacom a jedným týždňom. Cena unce zlata sa odvtedy dostala na 1320 USD, padla späť na 1290 USD, ešte raz sa vyšplhala k 1310 USD a teraz sa obchoduje v okolí 1290 USD. Striebro kopírovalo zlato a dostalo sa k 15,6 USD a 15,3 USD a dnes sa obchoduje v okolí 14,9 USD.

Dianie na trhu

Pred viac než mesiacom som písal takúto predikciu: „Zlato by sa malo podľa tohto náhľadu v nejakom časovom horizonte dostať späť nad 1300 USD a stále smerovať k 1350 USD. Na trh neprúdi dostatok zlata. Tento nepomer sa nedá vyriešiť inak, ako rastom ceny. Alebo by muselo na trh začať prúdiť nové zlato. To však trh zatiaľ nenaznačuje. Ceny nad 1350 USD by však boli už príliš. Striebro by neprekvapilo, ako by sa jeho cena dostala nad 15,5 USD. Nad 16 USD je to z hľadiska dneška veľmi nepravdepodobné. Dopyt po striebre a jeho prísun na trh skôr indikujú ceny medzi 15,5 USD a 16 USD. Aspoň tak sa zatiaľ dnes javí trh.

Hodnotiť predikciu z mesačného hľadiska nie je ideálne. Avšak prvý cenový rast, ktorý som indikoval sa pri zlate objavil do dvoch týždňov. Pri striebre sa predikcia naplnila ešte v daný týždeň. Až následne začali ceny kovov opäť klesať. Či predikcia vyšla nechám na vaše posúdenie. Čo sa dialo medzitým, ako ceny stúpali a klesali späť odkiaľ sa snažili vyhrabať?

Spred medzi spotovým trhom a trhom s futures indikoval, že na trhu sa nachádza málo fyzického kovu. Pri striebre sa dokonca objavovala backwardácia (cena na spote bola nad cenou na futures) spojená primárne s expiráciou aprílových kontraktov. Ceny tlačili dole špekulanti na futures trhu. Fundamentálny dopyt po fyzickom kove daný tlak vždy vyrovnal. A to sa dialo v pravidelných intervaloch počas celého mesačného obdobia. Videli sme teda, že keď ceny kovov rástli stres na trhu opadal (nedostatok fyzického kovu po ktorom je zjavný dopyt) a naopak.  

Výhľad

Čo tieto informácie znamenajú? Cena zlata je dnes teda stále stlačená a má potenciál na rast. Rovnako to platí i o striebre. Netešte sa však na nejaký závratný nárast cien. To trh neindikuje. Indikuje opätovne to, že cena zlata by mala narasť nad 1300 – 1330 USD. Cena nad 1350 USD je vysoko nepravdepodobná. Cena striebra by neprekvapila návratom k 15,5 USD. Vyššie nemá prečo narásť. Tlak na nižšie ceny, t.j. pod 1300 USD pri zlate, resp. pod 15 USD pri striebre nemá žiadnu silu. Aspoň tak sa zatiaľ dnes javí trh.

Teoretické pozadie pre tieto tvrdenia a mnohé ďalšie informácie o trhu so zlatom a striebrom nájdete v mojej knihe Mrcha Zlato: http://viagold.sk/kniha-mrcha-zlato/.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra. Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Matúš Pošvanc, viagold.sk