Blog

Ceny zlata a striebra mieria južne

Za ostatné dva týždne sa toho s cenami drahých kovov veľa neudialo. Cena zlata oscilovala ostatný týždeň v okolí 1300 USD. Cena striebra sa pokúšala dostať k 17 USD.

Ceny na trhu

Za ostatné dva týždne sa toho s cenami drahých kovov veľa neudialo. Cena zlata oscilovala ostatný týždeň v okolí 1300 USD. Cena striebra sa pokúšala dostať k 17 USD. Cena zlata uzavrela koncom minulého týždňa nakoniec na úrovni 1299 USD, čo bolo o 5,9 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,77 USD, čo bolo o 29 centov viac ako predminulý týždeň. Pomer cien zlata a striebra týmto klesol na úroveň 1 ku 77,46 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo viac zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol okolo 178 XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni okolo 82,93.

Dianie na trhu

Pred dvoma týždňami som písal,: „Predikciu mierne upravujem. Spomínať 1400 USD pri zlate v najbližšom týždni nemá zmysel. Avšak cenu v okolí 1350 USD, možno mierne pod, už áno. Čo sa týka striebra, 17 USD ostáva. Vyššia cena by bola už len špekulácia futures obchodníkov. Tak sa to javí aspoň dnes.

Predikcia pri zlate nevyšla. Za dva týždne sa cena nevedela odlepiť od 1300 USD. Na viac teda zlato jednoznačne nemalo. To sa už nedá povedať o predikcii súvisiacej s cenami striebra. Tam sme sa do okolia 17 USD jednoznačne dostali.

Trh sa však ďalej vyvíja. A nepoteším toho, kto čaká na prudšie rasty cien. Oscilácia cien zlata v okolí 1300 USD a mierne sa rozširujúci cenový spread medzi futures a spotovým trhom, indikuje nižší dopyt po zlate, resp. dostatok zlata v ponuke. Nákupy fyzického zlata pri týchto cenách nie sú veľmi zaujímavé a zlata je na trhu v ponuke dostatok. Čo sa týka striebra, tam sa rastom ceny výrazne dopyt po fyzickom kove znižuje, resp. sa rovnako musela zvýšiť výraznejšie jeho ponuka na trhu. Rozširujúci sa spread futures a spot jasne indikuje, že je na trhu dostatok fyzického sivého kovu.

Teoretické pozadie pre tieto tvrdenia a mnohé ďalšie informácie o trhu so zlatom a striebrom nájdete v mojej knihe Mrcha Zlato:  http://viagold.sk/kniha-mrcha-zlato/.

Výhľad

Predikcia cenového trendu sa teda z môjho pohľadu mení. Hovoriť nateraz o cene zlata výrazne nad 1300 USD nemá zmysel. Vyzerá to skôr na pokles cien. Ak by bol výraznejší, videli by sme, kde sa dnes pohybuje dno ceny pre fyzické nákupy kovu. Skôr sa však zatiaľ prikláňam k miernejším poklesom ceny. Uvidíme. Fyzického striebra začína byť na trhu dostatok. Sú možné výpredaje pod 16,5 USD a pod.. Predsa len je to menej likvidný trh. Tak sa javí situácia dnes.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra. Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Matúš Pošvanc, viagold.sk