Blog

Striebro sa upokojilo, zlato nič nové.

Cena zlata sa mierne zotavila a zlato sa dostalo kúsok nad 1307 USD. Cena striebra bola za ostatný týždeň viac volatilná a atakovala 16,7 USD.

Ceny na trhu

Cena zlata sa mierne zotavila a zlato sa dostalo kúsok nad 1307 USD. Cena striebra bola za ostatný týždeň viac volatilná a atakovala 16,7 USD. Cena zlata uzavrela koncom minulého týždňa nakoniec na úrovni 1301,1 USD, čo bolo o 9,3 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,47 USD, čo bolo o 5 centov viac ako predminulý týždeň. Pomer cien zlata a striebra týmto klesol na úroveň 1 ku 79 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo viac zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol okolo 180 XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni okolo 83,48.

Dianie na trhu

Pred týždňom som písal,: „Predikciu mierne upravujem. Spomínať 1400 USD pri zlate v najbližšom týždni nemá zmysel. Avšak cenu v okolí 1350 USD, možno mierne pod, už áno. Čo sa týka striebra, 17 USD ostáva. Vyššia cena by bola už len špekulácia futures obchodníkov. Tak sa to javí aspoň dnes.

Na trhu sa moc toho neudialo. Len to, že sa pri zlate čoraz viac presúvame k augustovým kontraktom. Na trhu nie je z hľadiska porovnania spotovej ceny a ceny na futures trhu nejaká nezvyčajná situácia. Tú sme videli pred dvoma týždňami. Mierny rast ceny nemal v princípe vplyv na rozšírenie a ani zúženie spreadu medzi cenami na futures a spote. To značí, že mierny nárast ceny na futures trhu bol nasledovný aj rastom na spote a spread sa medzi trhmi udržal.

Podobná situácia je i pri striebre, len s tým rozdielom, že sa po raste ceny sa mierne rozšíril aj spread medzi futures a spotom, t.j. rast ceny na futures trhu nebol nasledovaný identickým rastom ceny na spote. To značí o niečo miernejšom dopyte po sivom kove.

Teoretické pozadie pre tieto tvrdenia a mnohé ďalšie informácie o trhu so zlatom a striebrom nájdete v mojej knihe Mrcha Zlato:  http://viagold.sk/kniha-mrcha-zlato/.

Výhľad

Predikcia ostáva. Zlato odhadujem stále do okolia 1350 USD, možno mierne pod túto cenu. Čo sa týka striebra, stále je v hre 17 USD. Vyššie cena by boli ako pri striebre, tak i pri zlate, už len špekulácia futures obchodníkov. Tak sa to javí aspoň dnes.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra. Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Matúš Pošvanc, viagold.sk