Blog

Cenový voľný pád drahých kovov

Letná a skrátená týždenná analýza vývoja fundamentov zlata a striebra z hľadiska dopytu a ponuky hlavných hráčov – veľkých bánk.

Dianie na trhu

Minulý týždeň som písal: „Popri tom, ako cena zlata klesala a klesala skutočne kvôli výpredajom aj na futures a aj na spote, začal sa na trhu postupne objavovať relatívne vyšší dopyt po fyzickom kove. Kupoval sa fyzický kov. Presne to isté sa dialo aj pri striebre, len s tým rozdielom, že to bolo výraznejšie. … Ceny kovov budú skôr rásť. Oba kovy vykazujú stav, kedy sú súčasné ceny (zlato pod 1250 USD a striebro pod 17 USD) výhodné na nákup. Dopyt po fyzickom kove pritom rastie. Sám som zvedavý, či to vydrží a koľko to vydrží.

Z hľadiska predikcie ceny na najbližší týždeň nevyšlo nič. Písal som, že sú ceny nastavené skôr na rast ako pokles. Počas minulého týždňa ceny klesali a klesajú aj dnes, keď píšem analýzu. Čo sa teda na trhu deje? Zmenilo sa niečo oproti minulému týždňu? Dovolím si tvrdiť, že nie. A dokonca nepotrebujem na to ani žiadnu teóriu manipulácie cien, spiknutia bohatých tohto sveta, či zákerných centrálnych bankárov, ktorí neznášajú zlato a striebro.

Cenový pokles je spôsobený špekulatívnymi predajmi. Fundamenty, t.j. dopyt po kovoch, pri týchto nízkych cenách rastie. Presne opačnú situáciu sme mali minulý rok približne v rovnakom období. Ceny kovov rástli a na viagold.sk sme upozorňovali, že je to špekulatívny rast. Potom ceny klesli. Dnes sme v opačnej situácii. Na trhu sa prejavuje backwardácia ako na zlate, tak i na striebre; pozorpri najbližších kontraktoch. Backwardácia sa objavuje vtedy, ak je spotová cena (od nej sa odvíjajú fyzické nákupy a predaje kovu) vyššia ako cena na futures trhu. Dnes voči najbližším kontraktom – pri zlate sú to augustové kontrakty a pri striebre sú to septembrové kontrakty. Pri dlhších kontraktoch je situácia menej vypätá, avšak aj dlhšie kontrakty sa blížia k tomuto stavu. Po fyzickom kove je pri týchto cenách vysoký dopyt. Prečo to môžeme povedať? Pretože zlata a striebra je na skladoch dosť. Zároveň investor na trhu, ktorý má k tomuto kovu prístup (buď si ho požičia alebo s ním môže disponovať lebo mu to zákazník umožňuje) vidí nasledujúcu príležitosť – môže predať na spote za vyššiu cenu ako na futures. To znamená, že môže predať fyzický kov za vyššiu cenu, otvoriť voči danému obchodu futures kontrakt a za nejaké obdobie ho uzavrieť. Výsledkom bude zisk bez toho, aby sa pre neho niečo zmenilo. O nejaký čas bude mať kov späť (cez uzatvorený fuutres) a zarobí na danom rozdiele cien. Dôležité si je pri tomto uvedomiť, že kov leží v sklade, čiže ho teoreticky môže kedykoľvek použiť a ZAROBIŤ. Tým však, že backwardácia pretrváva, je zjavné, že sa to nedeje. Ani zlato ani striebro sa nevyskladňuje. Investori sa teda obávajú naplnenia kontraktov. To značí, že trh signalizuje, že súčasná cena nie je relevantná. Je tlačená dole špekulantmi. Toto nebude platiť vtedy, ak sa situácia na fundamentoch zmení. No nemení sa približne od 28. júna.

Výhľad

Cenový pokles je špekulatívny. Pokiaľ sa nič zásadné na fundamentoch nezmení, tak sa ceny kovov v nejakom zmysluplnom období vrátia na svoje predchádzajúce úrovne. Bude to už tento týždeň? Neviem .

Máme prázdniny a tak aj moje pravidelné komentáre asi najbližšie dva mesiace nebudú až tak pravidelné.

Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Matúš Pošvanc, 

ekonóm, autor "Mrcha zlato"