Blog

Drahé kovy cítia letné prázdniny

Pravidelná týždenná analýza vývoja fundamentov zlata a striebra z hľadiska dopytu a ponuky hlavných hráčov – veľkých bánk.

Ceny na trhu

Minulý týždeň zlato klesalo do stredy až k 1240 USD. Následne počas dvoch dní cena postupne stúpala až nad 1250 USD. Cena striebra mala podobný scenár. Pokles k 16,35 USD a následná nárast skoro k 16,8 USD. Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1256,6 USD, čo bolo o 3,2 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,68 USD, čo bola tá istá cena ako predminulý týždeň. Pomer cien zlata a striebra týmto len stúpol na úroveň 1 ku 75,34 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 194,42 a stúpol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 83,43 a rovnako stúpol.

Dianie na trhu

Minulý týždeň som písal: „Zlato je vo vyrovnanej pozícií. Je ťažké odhadnúť teraz špekulatívny pohyb ceny. Ako cena poklesla, nákupy na spotovom fyzickom trhu predbiehali špekulatívny futures trh. Preto si myslím, že ak by cena šla ďalej pod 1250 USD, na trhu by sa výrazne prejavili ďalšie fyzické nákupy, čo by pokles nakoniec zastavilo. Cena medzi 1250 USD a 1275 USD je cenou, pri ktorej je trh zatiaľ relatívne vyrovnaný. Cena striebra je však stlačená výraznejšie. Stále je možné skôr očakávať jej rast, ako pokles. Som zvedavý, ako dlho táto kompresia ceny vydrží a či nakoniec nespustí aj výpredaj na spotovom trhu.“

Zmeniť sa oproti minulému týždňu nič nezmenilo. Cena zlata klesala a pokles bol zastavený. Ako sme si písali. 1250 USD je primeraná hranica ceny. Plus mínus okolo nej. Cena striebra bola rovnako najprv stlačená nižšie. Avšak ako som písal, nižšie ceny lákajú pre nákupy fyzického kovu a tak aj cena striebra nakoniec kompresiu nevydržala a vrátila sa na úroveň spred minulého týždňa.

Situácia na trhu sa však mení. Z hľadiska fyzických nákupov je nutné podotknúť, že pri raste ceny zlata nad 1250 USD, poklesol rozdiel cien medzi spotovým a futures trhom. To indikuje slabšie nákupy na spote – relatívne mierne klesajúci dopyt po zlate. Čo je však zaujímavejšie, pokles cien striebra spustil ďalšie nákupy fyzického kovu. Avšak po návrate ceny k 16,7 USD, sa nákupy fyzického kovu ustálili.

Výhľad

Zlato sa moc z hľadiska fundamentov nemení; je stále vo vyrovnanej pozícií. Cena v okolí 1250 USD a možno mierne vyššie by nebola prekvapením. Pri poklese ceny pod 1250 USD bude opäť zaujímavé sledovať, či sa bude zlato blížiť k bakwardácii. Po fyzickom striebre mierne poklesol oproti minulému týždňu záujem. Stále je však skôr nastavené na rast ako pokles cien. Bude zaujímavé sledovať, čo spraví pripadaný ďalší pokles ceny s nákupmi fyzického kovu. Uvidíme bakwardáciu na striebre?

Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

Vývoj cien drahých kovov

1_ceny_drahe_kovy_26_17 cena_striebro_26_17 cena_zlato_26_17

Zdroj: kitco.com

Matúš Pošvanc, 

ekonóm, autor "Mrcha zlato"