Blog

Neistota v Európe - Explozívny dopyt po zlate

Rastúca geopolitická neistota a kontroverzná monetárna politika ECB rozprúdila obchod so zlatom na európskych trhoch.

Kým dopyt po zlate v USA je naďalej stagnuje,  Nemecko a Veľká Británia zažíva obnovenie dopytu po tomto drahom kove, presnejšie ide o rapidný nárast nákupov investičného zlata aký sme nezaznamenali už veľmi dlho.

Tento nárast v dopyte po investičnom zlate za posledný rok a pol nepochádza od ostrieľaných investorov nakupujúcich odliatky a mince, práve naopak, zdrojom je prekvapivo segment investorov zlata v ETF (burzovo obchodovaný fond). Toto je podstatne odlišná časť populácie oproti tomu 1%, ktoré nakupuje fyzické odliatky a mince. Keď dochádza k masívnym nákupom zlata v ETF, naznačuje to, že inštitucionálny alebo bežný mainstreamový investor pociťuje na trhu neistotu.

Európania majú každý dôvod obávať sa keďže prezident ECB, Mario Draghi v júni vyhlásil, že v stimulácii ekonomiky nákupom dlhopisov (kvantitatívne uvoľnovanie) bude ECB pokračovať až do roku 2019, aj keď sú názoru, že "rast regiónu" je harmonizovaný. To je ako by doktor povedal svojmu pacientovi: "V silnej chemoterapii budeme pokračovať aj keď rakovina už ustúpila."

Nanešťastie si väčšina verejnosti EÚ neuvedomuje, že niečo nie je v poriadku ak ECB pociťuje, že musí pokračovať v tlačení peňazí na nákup finančných záväzkov, napriek ich názoru, že ekonómia únie je v poriadku. 

Bez ohľadu na to, či je ekonómia EÚ v skutočnosti v poriadku alebo nie, niečo nemcov aj britov vystrašilo, nakoľko nákupy zlata v ETF narastajú od začiatku r. 2016. Len za posledných 5 kvartálov bol nárast 42% (World Gold Council Demand Trends):

USA zaznamenalo za rovnaké obdobie iba 6% nárast.

Väčšina pohybov do zlata v európskych ETF je z Nemecka a Veľkej Británie:

Ako môžeme pozorovať, množstvo zlata v top 3 britských ETF narástlo z 280 metrických ton v prvom kvartáli r. 2016 na 358 metrických ton v druhom kvartáli r. 2017. V nemeckom Xetra-Gold ETF narástlo za to isté obdobie množstvo zlata o viac ako polovicu - z 71 metrických ton na 168 metrických ton. To je v porovnaní s top 3 ETF Veľkej Británie a top 2 ETF USA obrovský nárast:

Najväčší nárast teda vidíme v jedinom ETF - Nemecký Xetra-Gold, zvyšujúc množstvo o 97 metrických ton za posledných 5 kvartálov. Tento obrovský nárast dopytu v Nemecku je zaujímavým indikátorom. Čo je motiváciou nemcov aby presunuli viac finančných prostriedkov do bezpečia zlata? Môže byť rozhodujúcim faktorom cena? Možno tak pre britov, keďže cena zlata v eurách sa výrazne nezmenila:

Cena v amerických dolároch a eurách narástla od prvého kvartálu r. 2016 iba o 6%, zatiaľ čo v britskej libre cena zlata vystrelila až o 19%.

Dôvodom tohto nárastu ceny v britskej libre je pravdepodobne kvôli oslabnutiu libry po Brexite. Britská libra oslabla o 10% voči americkému doláru a o 15% voči euru. Je teda pravdepodobné, že investori vo Veľkej Británii prejavujú veľký záujem o zlato, keďže cena libry je teraz najnižšia za posledných 31 rokov.

To však stále nezodpovedá otázku, prečo je taký obrovský dopyt po zlate práve v Nemecku. Nemecko je najväčšou ekonomickou silou EÚ a občania sa neobávajú len potenciálnej ekonomickej katastrofy, ktorú môže ECB spôsobiť masívnym tlačením peňazí a nákupom dlhopisov, ale aj rastúcej geopolitickej neistoty.

S novými sankciami USA voči Rusku, môžeme očakávať zmenu v nemecko-americkej zahraničnej politike. Sankcie budú platiť pre každú spoločnosť, ktorá bude napomáhať budovaniu alebo údržbe ruských plynovodov a ropovodov. Nemecko momentálne spolupracuje s Ruskom na novom plynovode "Nord Stream 2". Nemecko je od Ruska v tomto závislé, keďže importuje 40% zemného plynu a 35% ropy z Ruska. Sankcie voči Rusku tým pádom môžu mať na Nemecko obrovský vplyv.

Trend rastu oficiálnych národných zlatých rezerv pravdepodobne zasiahne aj EÚ a Nemecko môže byť prvým silným príkladom, uvedomujúc si umierajúci status amerického doláru ako rezervnej meny. Geopolitická neistota a uletená monetárna politika ECB sú pravdepodobne zlomovými bodmi pre nemcov, ktorí si začínajú uvedomovať, že drahé kovy sú skutočnými držiteľmi hodnoty a ochranou peňazí v týchto časoch neistoty.
 

Zdroj: SRSrocco Report
Zverejnené so súhlasom autora.