Blog

Švajčiarske Zlaté Referendum - ďalší nárast ceny zlata

30. novembra sa bude konať v Švajčiarsku referendum, ktoré má za účelom zabrániť Švajčiarskej národnej banke (SNB) predávať svoje zlaté rezervy a zvýšiť množstvo držaných zlatých rezerv na 20% celkových aktív krajiny. Výsledok tohto referenda môže mať obrovský vplyv na trh s vzácnymi kovmi – obzvlášť na cenu zlata.

K tomu aby mohlo v Švajčiarsku prebehnúť národné referendum, je potrebných 100 tisíc podpisov. „Švajčiarska Zlatá Iniciatíva“ dosiahla túto požiadavku už začiatkom roka 2013.

Referendum bude riešiť tieto body:

1.    Návrat zlata do Švajčiarska
2.    Zastavenie všetkých obchodov SNB so zlatom
3.    Zvýšiť množstvo zlatých rezerv na 20% celkových aktív krajiny


Percentuálny podiel zlata v rezervách centrálnych bánk z roku 2013

Image and video hosting by TinyPic


Švajčiarsko predalo polovicu svojich zlatých rezerv pred viac ako 10 rokmi (za veľmi nízku cenu) a navyše zvyšné rezervy boli taktiež buď predané, alebo sa nenachádzajú na území Švajčiarska. Dnes má Švajčiarsko v zlatých rezervách len 7,7% aktív, čo je v porovnaní s ostatnými silnými národnými ekonomikami sveta veľmi málo.


V prípade, že bude toto referendum úspešné, čo je pravdepodobné (ako ukazujú predbežné prieskumy verejnej mienky), trh so zlatom zažije koncom novembra a nasledujúce mesiace obrovský šok.


Predbežný prieskum verejnej mienky z 21.októbra 2014 (za-45% ; proti-39%)

Image and video hosting by TinyPic

 

Pre Švajčiarsko, resp. SNB bude pozitívny výsledok referenda znamenať nevyhnutný  nakúp obrovského množstva zlata za veľmi krátky čas – až 1650 ton do 3 rokov.

Za 1 rok sa na celom svete vyťaží len zhruba 2400 ton zlata, tým pádom Švajčiarsko samotné bude mať veľký vplyv na dopyt po zlate, čoho dôsledkom bude nepredvídateľný nárast ceny zlata.

 

Ruské zlaté rezervy 2005-2014

Image and video hosting by TinyPic
 

Rusku trvalo až 9 rokov, kým strojnásobilo množstvo svojich zlatých rezerv a vzhľadom na aktuálnu geopolitickú situáciu, naďalej plánujú nakúpiť čo najviac zlata a čo najrýchlejšie.

Čína je taktiež jednou z ekonomík, ktorá sa sústredí na držanie čo najviac zlata a je veľmi pravdepodobné, že oficiálne deklarované čínske zlaté rezervy sú len mizivým percentom množstva zlata, ktoré má Čína v skutočnosti uložené.

 

Čínske zlaté rezervy 2001-2013

Image and video hosting by TinyPic

Tmavomodrá – oficiálne rezervy
Modrá – ťažba
Svetlomodrá –  import

V prípade, že by Čína chcela mať len 30% zo svojich celkových rezerv v zlate, musela by skúpiť všetko existujúce zlato na svete.

 

Podobné správanie môžeme sledovať aj v ostatných krajinách, kde sa z centrálnych a národných bánk za posledných niekoľko rokov stali veľkí nákupcovia zlata, pričom v minulosti sa sústredili na predaj zlata, nie na jeho nákup a držanie v rezervách.


Od roku 2007 sa celkové množstvo zlatých rezerv centrálnych bánk neustále zvyšuje

Image and video hosting by TinyPic


Množstvo zlatých rezerv centrálnych bánk

Image and video hosting by TinyPic