Blog

Zlato je stlačené príliš

Týždenný prehľad diania na trhoch s drahými kovmi - Cena zlata pod 1300 USD za uncu čelí výraznému tlaku.

Ceny na trhu

Za ostatný týždeň sme videli pekný pokles ceny. Cena zlata z úrovne 1305 USD klesala postupne až k 1280 USD. Cena striebra klesala niekde z 17,2 USD až skoro k 16,6 USD. Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1279,4 USD, čo bolo len o 30 centov viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,63 USD, čo o 34 centov menej ako predminulý týždeň. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 76,93 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 196,9. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 84,64.

Dianie na trhu

Predminulý týždeň (22.9) som opätovne len na facebooku a linkedin napísal status, že „Pred skoro dvoma týždňami som písal že cena striebra padne skôr pod 17.5 usd a pokiaľ sa dostane zlato pod 1300 usd bude pod tlakom. Tak sa aj deje … Ceny zlata sú dnes stlačené výraznejšie špekulatívnymi predajmi. To neznamená že cena zlata má na to, aby bola nad 1350 usd a neboli by za tým zas špekulácie.“

Čo sa odvtedy zmenilo? Na vigold.sk sledujeme, čo sa deje na dvoch trhoch – spot a futures. Spotový trh sa využíva na reálne nákupy fyzického kovu a futures na špekulácie. Ceny padali na oboch trhoch. Avšak nie rovnomerne. Na spotovom trhu klesali o niečo menej. Čo to znamená? Každý predaj má svojho kupca. A tým, že cena klesala na spote relatívne pomalšie, znamená to relatívne vyšší dopyt po fyzickom kove, oproti špekulatívnym predajom na futures trhu. A tak sa dá hodnotiť i súčasná situácia. Ceny sú síce tlačené dole, dopyt po fyzickom kove na pokles ceny reaguje jeho zvýšením. Špekulanti tlačia cenu príliš. Avšak nie sme v bakwardácii – tá by hovorila o rozsiahlom dopyte po fyzickom kove. Naopak sme v contangu. Teoretické pozadie tohto fenoménu nájde čitateľ v mojej knihe Mrcha Zlato:  http://viagold.sk/kniha-mrcha-zlato/.

Výhľad

Nákupy fyzického zlata neboli až tak výrazné pri padajúcej cene. Pokiaľ sa cena opätovne dostane nad 1300 USD, nečudoval by som sa rozsiahlejšiemu contangu na trhu; dostatku fyzického zlata. Cena výrazne nad 1300 USD by bola len špekulatívna. Môže cena teda ešte padať ďalej? Áno. Vtedy však bude zaujímavé sledovať, či sa zvýši dopyt po fyzickom kove. Ak hej, pokles ceny by dlho nevydržal. Dnes je však cena nie je stlačená až tak výrazne ako by mohla byť. Priestor pre pokles existuje.

Tak ako padala cena striebra, stúpal i dopyt po ňom. Avšak, že by bol na trhu nedostatok striebra sa povedať nedá. Cena striebra je teda v relatívne optimálnom pásme. Netrúfam si odhadnúť, či sa vráti k 17 USD alebo ďalej poklesne. Obe varianty sú v hre; vyrovnané cenové pásma sú už také – musíme počkať na ďalší cenový pohyb a potom ho hodnotiť.

Vývoj cien drahých kovov

1_ceny_drahe_kovy_40_17 

cena_striebro_40_17 

cena_zlato_40_17

Zdroj: kitco.com, viagold.sk

Matúš Pošvanc
ekonóm, autor "Mrcha zlato"