Blog

Zlato reaguje špekulatívne

Týždenný prehľad diania na trhu s drahými kovmi

Ceny na trhu

Cena zlata i striebra sa pohybovala minulý týždeň až do stredy bez zásadnejších výkyvov. Štvrtok ceny výrazne stúpli. Zlato sa dostalo nad 1350 USD a striebro nad 18 USD. Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1346 USD, čo bolo o 21,6 USD viac ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,93 USD, čo o 23 centov viac ako predminulý týždeň. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 74,75 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo viac ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 216,7. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 91,65.

Dianie na trhu

Minulý týždeň som len na facebooku a linkedin napísal status, že ceny drahých kovov sú špekulatívne. Špekulatívnymi cenami nazývam pravidelne v komentároch tie, ktoré sú ťahané futures trhom oproti spotovému trhu, ktorý je používaný na vyrovnávanie obchodných záväzkov vo fyzickej podobe. A to, či už sú špekulatívne ťahané vyššie alebo či sú už tlačené nižšie. Minulý týždeň som písal, že „Zlato je v relatívne vyrovnanej pozícií. Cena nad 1300 USD je z hľadiska dopytu a ponuky fyzického kovu (voči futures kontraktom) v pohode. Ak bude cena ďalej stúpať tak skôr špekulatívne (nad 1350 USD). Striebro je prekúpené. Cena nad 17,5 USD je spôsobená vyššími nákupmi na futures trhoch (čiže špekulácie).

Už v skorom začiatku tohto týždňa na ázijských trhoch nastal výpredaj. Pre čitateľa viagold.sk to nie je nič nové; indikuje to rozdiel cien medzi futures trhom a spotovým trhom. Ten tu aj sledujeme. Teoretické pozadie tohto fenoménu nájde čitateľ v mojej knihe http://viagold.sk/kniha-mrcha-zlato/. Pre klasického investora do zlata a striebra je to potvrdenie manipulácie s drahými kovmi. Každý podľa seba.

Faktom však bolo to, že trh bol prekúpený. Futures kontrakty boli naprieč trhom v peknom contangu; t.j. cena futures trhu bola relatívne vyššia ako cena spotového trhu. To indikuje nižší dopyt po fyzickom kove a vyšší dopyt po kontraktoch. Čiže špekulatívne obchodovanie. Pravdepodobne v kontexte hurikánov v Karibiku, ktoré majú vplyv aj na USA, možno aj v súvislosti s vypätou situáciou na kórejskom polostrove.

Výhľad

Ceny zlata v okolí 1330 USD odzrkadľujú relatívne vyrovnanú situáciu na trhu. Zatiaľ to vyzerá tak, že akýkoľvek pokles pod 1300 USD by bol len krátkodobý a trh by sa vrátil na súčasné cenové pozície. Keďže spotový trh mierne dobieha i ceny na futures trhu, existuje i potenciál na rast ceny nad 1350 USD. Striebro je stále prekúpené. Skôr by som tipoval, že cena klesne pod 17,5 USD. Vyššia cena ako súčasná, by rovnako z dnešného hľadiska indikovala špekulácie.

Ako odhaliť a spoznať zmeny na trhu so zlatom a striebrom z hľadiska fundamentov sa dozviete v mojej knihe „Mrcha zlato“.

 

Matúš Pošvanc,

ekonóm, autor "Mrcha zlato"

 

Vývoj cien drahých kovov

1_ceny_drahe_kovy_37_17 cena_zlato_37_17 cena_striebro_37_17

Zdroj: kitco.com, viagold.sk