Blog

EXPLOZÍVNY DOPYT PO DRAHÝCH KOVOCH

Kým cena zlata a striebra počas posledných týždňov drží klesajúci trend, dopyt po investičných minciach a odliatkoch exploduje. Zdá sa, že doterajšie predpoklady sa stávajú realitou. Nielen investori vidia neuveriteľnú investičnú príležitosť ako v striebre, tak aj v zlate, ale aj vplyvné ekonomiky sveta sa postupne vracajú k zlatu. Môžeme teda očakávať, že tento trend narastajúceho dopytu bude pokračovať. V konečnom dôsledku tento stav vytlačí cenu oboch kovov do astronomických výšok.

Produkcia striebornej mince China Panda

Image and video hosting by TinyPic

Medzi rokom 2010 a 2012 sa zvýšila produkcia o 1233%.
Napriek takejto snahe vyrovnať ponuku a dopyt
dostupnosť investičných mincí a odliatkov stále klesá.

 

Predaje striebornej mince American Eagle vyrábanej americkou mincovňou U.S. Mint sa v októbri zvýšili o 40%, čo je najväčší objem predaja za posledné 2 roky. Pred niekoľkými dňami o ďalších 33%.


U.S. Mint má momentálne vypredané všetky zásoby strieborných mincí American Eagle na základe masívneho dopytu zaznamenaného v posledných týždňoch.Podobne sú na tom aj ostatné svetoznáme mincovne.

Nielen mincovne, ale aj predajcovia investičného zlata a striebra sú ovplyvnení týmto očakávaným ošiaľom, ktorý môže znamenať začiatok exponenciálneho rastu ceny striebra a zlata.


Množstvo strieborných investičných mincí v obehu v porovnaní s cenou striebra

Image and video hosting by TinyPic


Nemeckí predajcovia taktiež zaznamenali výrazný nárast dopytu. Od októbra sa zvýšil dopyt o 100%, v internetovom predaji až o 300%.

Mníchovskému predajcovi sa podarilo v priebehu 2 dní dosiahnuť polovicu svojho zvyčajného mesačného obratu. Pomer nakupujúcich k predávajúcim bol v týchto dňoch 50:1.

Jednému z najväčších rakúskych predajcov investičného zlata a striebra sa počas jedného dňa zvýšili predaje o neskutočných 250%.

 

Zdá sa, že doterajšie predpoklady sa stávajú realitou. Nielen investori vidia neuveriteľnú investičnú príležitosť ako v striebre, tak aj v zlate, ale aj vplyvné ekonomiky sveta sa postupne vracajú k zlatu.

Môžeme teda očakávať, že tento trend narastajúceho dopytu bude pokračovať.

 

Ruské zlaté rezervy od roku 2005

Image and video hosting by TinyPic


Rusko s Čínou posledné roky takmer kopírujú svoje kroky týkajúce sa národných finančných rezerv a postojov k zlatu. Obe krajiny vlastnia veľkú časť finančných rezerv v USD.

Snažia sa však čo najviac dolárových rezerv premeniť na rezervy v zlate.


Rusko za posledných 9 rokov strojnásobilo svoje zlaté rezervy a naďalej ich zvyšuje a taktiež skupuje všetku domácu produkciu zlata, takže sa ruské zlato ani nedostane na západný trh.

 

Čínsky import zlata

Image and video hosting by TinyPic

Tak isto aj Čína - skupuje všetku domácu produkciu zlata a neustále zvyšuje aj jeho import. Nehovoriac o tom, že nedávno prestali tieto 2 veľmoci navzájom obchodovať v USD, odteraz obchodujú vo vlastných národných menách.


Ku krajinám, ktoré zhŕňajú toľko zlata, koľko si môžu dovoliť sa nedávno pridala aj India. Indický import zlata dosiahol 4. novembra 17-mesačné maximum. Počas októbra tohto roku činilo toto číslo 24 metrických ton. V októbri 2013 činil import zlata len 0,127 metrickej tony!

 

Čo sa týka investície do fyzického zlata a striebra, drvivá väčšina investorov momentálne využíva príležitosť dočasných nízkych cien, kým nedôjde k mánii.

Je samozrejmé, že v blízkej budúcnosti dôjde k masívnej diere v ponuke dostupného zlata a striebra vzhľadom na exponenciálny nárast dopytu.

 

V konečnom dôsledku tento stav vytlačí cenu oboch kovov do astronomických výšok.
Z investičného hľadiska to nie je žiadna veda a odpoveď čo robiť v tejto situácii je jasná.

Nakupujte zlato a striebro, čo najviac a čo najrýchlejšie.

 

Vplyvné národné ekonomiky hrnúce sa do zlata, nedostatok zlata a striebra vo forme investičných mincí a odliatkov,  nedostatok striebra v priemysle atď.

Exponenciálne narastajúci dopyt po oboch kovoch a ich neustále klesajúca dostupnosť vytvorí scenár cenovej bubliny, avšak táto bublina bude veľmi unikátna, keďže k takejto kombinácii faktorov v histórii ľudstva ešte nedošlo, čo znamená, že finálnu fázu učebnicovej cenovej bubliny –
jej prasknutie môžeme z tejto rovnice vyškrtnúť.

Alan Behul
obchodný riaditeľ
+421918905749

GOLD INVEST Slovakia, a.s.
Einsteinova 24, 85101 Bratislava
www.goldinvest.sk

Prečítajte si aj:

EXPLOZÍVNY DOPYT PO DRAHÝCH KOVOCH

Striebro - cenová bublina za dverami

Zlato po Švajčiarskom Zlatom Referende