Blog

Najväčšia banka v USA - JP Morgan Chase zhŕňa milióny uncí striebra

JP Morgan Chase, najväčšia banka v USA a jedna z najväčších finančných inštitúcií sveta za poslednú dobu nakúpila obrovské množstvo striebra a momentálne vlastní jednu z najväčších zásob fyzického striebra v histórii trhu s drahými kovmi. Pripravuje sa tak na krízu, ktorú očakáva.

Image and video hosting by TinyPic

 

Zásoby fyzického striebra vlastnené bankou JP Morgan Chase 2011-2015

Image and video hosting by TinyPic

 

Množstvo striebra v týchto zásobách sa dramaticky zvýšilo v posledných 4 rokoch. V roku 2011, JP Morgan nevlastnila takmer žiadne fyzické striebro. Do roku 2012 nakúpili 5 miliónov uncí striebra. Od roku 2012 sa tieto zásoby zvýšili až desaťnásobne a činia viac ako 55 miliónov uncí striebra.

Tento nárast začal byť obzvlášť prudký od apríla 2015. Iba v priebehu niekoľkých dní,
od 7. apríla do 16. apríla nakúpili viac ako 7 miliónov uncí striebra.

 

7. apríl:    1 110 000 uncí
8. apríl:    1 280 000 uncí
9. apríl:       893 037 uncí
10. apríl:  1 200 224 uncí
14. apríl:  1 073 000 uncí
15. apríl:  1 191 275 uncí
16. apríl:  1 183 777 uncí

 

Toto je skutočne obrovský nárast vo veľmi krátkom časovom rozhraní a zdá sa, že JP Morgan bude v tom istom štýle ešte pokračovať. Za posledné 2 týždne nakúpila banka ďalších 8,3 mil. uncí striebra.


Ruské zlaté rezervy 2004-2014

Image and video hosting by TinyPic


Je pravdepodobné, že JP Morgan postupuje tak ako iné ekonomické veľmoci sveta, Rusko, Čína, USA a pod. v očakávaní geopolitického a globálneho finančného úpadku. V drahých kovoch nachádzajú útočisko pred jasným osudom papierových peňazí a celkového hodnotového systému vo finančnom svete.
Americký dolár za posledných 100 rokov stratil takmer už všetku kúpnu silu (viac ako 95%) a Euro od svojho vzniku viac ako 50% kúpnej sily.

Generálny riaditeľ JPMorgan Chase - Jamie Dimon v jeho nedávnej správe vlastníkom akcií odkázal: 

„Niektoré veci sa nikdy nemenia – bude ďaľšia kríza a jej dopad na finančný trh bude znamenitý.“ 

Jamie Dimon varoval, že spúšťačom krízy nemusí byť to isté čo naposledy, ale ďaľšia kríza príde.

 

Medzičasom JP Morgan začal s ďalšími opatreniami pred prichádzajúcou krízou. Výrazne obmedzili používanie hotovosti na rozličných trhoch a dokonca znemožnili klientom používať hotovosť na platby za kreditné karty, hypotéky, úvery a pod.


Oproti tomu ako reagujú na blížiacu sa krízu svetové ekonomické veľmoci je v prípade banky JP Morgan rozdiel v drahom kove, ktorý preferujú. Kým Rusko, Čína a USA niekoľkonásobne zvyšujú svoje zlaté rezervy, JP Morgan siaha striktne po striebre. Tento fakt môže byť vysvetlený momentálnou nízkou cenou striebra a tým pádom jeho investičnou atraktivitou.

Zo všetkých existujúcich aktív sú drahé kovy najviac podhodnotené, obzvlášť striebro. Momentálne sa cena striebra pohybuje okolo 16 USD za uncu. Na základe obrovského a exponenciálne narastajúceho dopytu po striebre, či už v priemysle alebo ako investícia, v súhre s rapidne klesajúcou ponukou striebra a jeho podhodnotením, je len otázkou času kedy striebro prerazí hranicu 50 USD za uncu a aj inflačne upravenú cenovú hranicu cca. 150 USD.


Produkcia striebornej mince China Panda – medzi rokom 2010 a 2012 sa zvýšila produkcia o 1233%.
Napriek takejto snahe vyrovnať ponuku a dopyt dostupnosť investičných mincí a odliatkov stále klesá.

Image and video hosting by TinyPic

Je ťažké predpokladať do akých výšok stúpne cena za striebro, optimistické analýzy hovoria aj o stovkách dolárov za uncu, rozhodne však môžeme s istotou povedať, že výrazného nárastu sa dočkáme v najbližších 5 rokoch a JP Morgan Chase si to zjavne uvedomuje tiež.

 

Práve teraz zaplatíte za 1 uncu zlata 65 uncami striebra. (1:65) Odhadované celkovo vyťažené množstvo striebra je 40 miliárd uncí. Celkovo vyťažené množstvo zlata je 5,3 miliardy uncí. (7,5:1) Tisícročný priemerný pomer ceny bol 16:1 až 10:1. Momentálne je tento pomer 4-5-krát podhodnotený. Celkové množstvo dostupného investičného zlata a striebra by momentálne malo byť v pomere 1:10 (striebro:zlato). Vzhľadom na ceny striebra a zlata je striebro v tomto prípade 275-krát podhodnotené

Image and video hosting by TinyPic

 

Masívne nákupy striebra bankou JP Morgan pripomínajú rovnaký postup bratov Huntovcov v neskorých 70. rokoch minulého storočia, kedy tento ropný magnát nakupoval obrovské množstvá striebra, v ich prípade však papierového striebra vo forme futures kontraktov (čo sa im nakoniec stalo osudným). Pred ich nákupmi sa pohybovala cena striebra okolo 6 USD za uncu a pomaly postupne narastala až kým nedošlo k výraznému a rýchlemu skoku na vyše 48 USD za uncu v januári 1980.

Alan Behul
obchodný riaditeľ
+421918905749

GOLD INVEST Slovakia, a.s.
Einsteinova 24, 85101 Bratislava
www.goldinvest.sk

Prečítajte si aj:

EXPLOZÍVNY DOPYT PO DRAHÝCH KOVOCH
Striebro - cenová bublina za dverami
Nakupujte fyzické zlato - čo najskôr a čo najviac