Blog

Nakupujte fyzické zlato! Čo najskôr a čo najviac.

Po zdanlivom prekonaní ekonomických, či hospodárskych kríz je už niekoľko mesiacov celý svet bombardovaný udalosťami naznačujúcimi príchod globálnej politickej krízy. Pre finančný svet boli takéto časy časmi volatility a neistoty. Zlato predstavuje v časoch neistoty skvelé útočisko.

Po zdanlivom prekonaní ekonomických, či hospodárskych kríz je už niekoľko mesiacov celý svet bombardovaný udalosťami naznačujúcimi príchod globálnej politickej krízy. Pre finančný svet boli takéto časy časmi volatility a neistoty. Zlato predstavuje v časoch neistoty skvelé útočisko.

Image and video hosting by TinyPic


KRÍZA EURÓPSKEHO BANKOVNÍCTVA

Počas paniky, ktorej predmetom bola otázna budúcnosť významnej portugalskej banky Espirito Santo a možnosť ďalšej krízy eurozóny, cena zlata stúpla na 1350USD za uncu. Európske bankovníctvo predstavuje neustále riziko.

GEOPOLITICKÁ NEISTOTA

Stav na Ukrajine, pásmo Gazy, ruská základňa na Kube - studená vojna je ďalším významným faktorom ovplyvňujúcim správanie sa trhu s drahými kovmi.  Cena zlata po zostrelení civilného lietadla Malaysia Airlines na východe Ukrajiny stúpla s predpokladmi, že občianska vojna prepukne do celosvetového konfliktu, podobne ako tomu bolo na začiatku 1.sv vojny, keď nikto nepredpokladal drastické následky zavraždenia Františka Ferdinanda d'Este.

BRICS – ZALOŽENIE MENOVÉHO FONDU

Upevnenie spoločného hospodárskeho zoskupenia BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) a rastúci zoznam krajín javiacich záujem o členstvo je jedným zo znamení, že zlato sa po dlhej odmlke dočká patričného rešpektu na globálnom finančnom trhu. Prakticky všetko spojené s BRICS má súvislosť, alebo je viazané na zlato. Podstatnou novinkou aliancie BRICS je založenie ich vlastného menového fondu, čo upevňuje ich nezávislosť od amerického FEDu a teda aj neustále klesajúceho amerického dolára .

SPOJENECTVO RUSKA A ČÍNY - ÚPADOK USD

VTB - jedna z najväčších ruských bánk uzavrela s Bank of China dohodu o vzájomných platbách v domácich menách, čím sa úplne zbavili potreby pre americký dolár, ktorý dominoval obchodu medzi Čínou a Ruskom. Rusko s Čínou plánujú do roku 2015 uzavrieť obchody v celkovej výške 100 miliárd USD a navyše, po 10 rokoch rokovania práve teraz uzavreli obchod s plynom na dobu 30 rokov v hodnote 400 miliárd USD.

SEZÓNNOSŤ

Počas posledných 12 rokov bol nákup zlata najvýhodnejší počas leta a predaj zlata počas zimy.

CENA FYZICKÉHO ZLATA

Cena za uncu fyzického zlata nikdy neklesla pod priemerné výrobné náklady, ktoré v súčasnosti predstavujú hodnotu približne 1200 USD/unca. V poslednej dobe sa cena už 2-krát odrazila na hodnote 1180 USD/unca.


Tento zjavne nekonečný prúd hospodárskych a politických udalostí postupne naberá jasný smer, ktorého výsledkom bude posilnenie zlata i striebra. Zlato je v časoch hospodárskej, či politickej neistoty obľúbeným útočiskom, ako sme mohli vidieť v septembri 2011, keď zlato dosiahlo historicky najvyššiu cenu 1921,15USD za uncu ako výsledok neistôt spojených s globálnou hospodárskou krízou a dlhovou krízou eurozóny. 

 

Alan Behul
obchodný riaditeľ
+421918905749

GOLD INVEST Slovakia, a.s.
Einsteinova 24, 85101 Bratislava
www.goldinvest.sk

Prečítajte si aj:

EXPLOZÍVNY DOPYT PO DRAHÝCH KOVOCH
Striebro - cenová bublina za dverami
7 Dôvodov prečo Striebro